Gapers waren vroeger uithangbord van apotheken en behoren tot Nederlands cultureel erfgoed. Mijn sculpturen van moderne Gapers leveren kritiek op actuele problematiek in het medicijnengebruik. Dit onderwerp intrigeert mij als kunstenaar en als arts. Proces van het maken van gapers was tijdrovend en spannend. Ik maakte eerst een beeld van klei, vervolgens een rubberen mal en afgietsels in acrylgips. Iedere basisbeeld uitzonderlijk bouwde ik op met verschillende materialen waaronder echte pillen.

uit 2019 tot 2019 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

Afrikaanse Gaper

2019

In tegenstelling tot mensen in ontwikkelde landen hebben mensen in Africa (en elders) soms helemaal geen medicijnen. Er zijn ziektes waarvoor de medicijnen bestaan, maar farmaceutische industrie wil ze niet maken, want het is niet commercieel interessant. Min Afikaanse Gaper heeft een open mond, maar daar zitt geen pil op. Hij is wel ziek, heeft bulten op zijn rug. Zijn ogen zijn gesloten. Misschien is hj bewust van het probleem, maar kan hij er iets aan doen?

Polyfarmacie Gaper

2019

Mensen in ontwikkelde landen, vooral de ouderen, gebruiken (te) veel medicijnen, soms kunnen zij die hoeveelheid letterlijk niet verwerken. Veel medicijnen worden teruggebracht naar de apotheken, waarvandan komen ook de echte  pillen in de mond van mijn Polyfarmacie Gaper.  De teruggebrachte medicijnen moeten volgens de huidige regelmenten vernietigd worden en dat is niet alleen duur maar belast ook ons milleu. Mijn Gapers worden tentoongesteld in een serie tentoonstellingen: "Sustainability art".

Verzuipende Gaper

2019

In de grote deel van de wereld worden zo veel medicijnen gemaakt en gebruik (maar ook naar de apotheken teruggebracht en vernietigd), dat wij daar al veel nadelige effecten van ondergaan. Deze Gaper ligt bedolven in een berg van echte medicijnen, hij braakt ze uit. Waar is het begin en waar het einde van dit probleem?

Gaapster

2019

Het is sinds kort bekend dat vele medicijnen niet getest zijn op vrouwen, alleen op mannen en dat de werking en bijwerkingen bij vrouwen anders zijn dan bij mannen. Dat betekend dat effect van sommige medicijnen op vrouwen een pure gok is. Daarom heeft mijn vrouwelijke gaper een sluier waar veel (echte) capsules zijn blijven plakken. Maar een paar ervan zijn beland op haar lichaam en maar een is in haar mond.

Kamagra Gaper

2019

Kamagra is nep Viagra (potentiepil), die veel in gebruik is door jonge mannen in uitgangsleven, vaak in combinatie met drugs.  Het is illegaal, maar toch is het makkelijk, voor weing geld verkrijgbaar via internet. Dat gaat zonder doktersrecept waardoor de mediche risico's  voor de gebruiker niet in de gaten gehouden kunnen worden. Ook de kwaliteit van de pil is niet gegarandeerd. Kortom gebruik daarvan kan gevaarlijk, zelfs dodelijk zijn. Mijn Kamagra gaper is afgebeeld als een geest uit de lamp (die je wensen vervult). Hij heeft de echte bekend diamantvormige pil op zijn tong, zijn kapsel is in erectie.

Naar de lucht happende Gaper

2019

Deze Gaper ligt in (echte) medicijnen en houdt nog nauwelijks zijn hoofd boven water. Als wij niet beter zullen omgaan met gebruik van medicijnen kan dat ons duur komen te staan. Er zijn al veel problemen aan de orde als resistentie voor antibiotica en vervuilng van ons mileu, inclusief water en voedsel.